In de zomermaanden maakten we tijd voor heel wat kennismakingsgesprekken.
We stuurden een enthousiaste kennismakingsmail naar meer dan 50 organisaties/ diensten. Hierop reeds 30 antwoorden én gesprekken ontvangen. Zo leggen we stilaan deze organisaties en diensten bloot, voor ons en voor elkaar. Daaruit ontstaat verbinding. De eerste stap van kennismaking neemt een hele tijd in beslag, maar is noodzakelijk om verder te gaan.
Stekene boezjeert wil mensen en organisaties verbinden met elkaar. We gingen onder meer in gesprek met Steunpunt mantelzorg, Familiehulp, de petanqueclub, snoezelhof, vlashof (WZC), Wit Gele Kruis, Logo waasland, Familiezorg,... Deze warme contacten die we samen met de ondersteuningsgroep uitbouwden willen we uiteraard onderhouden!
Via een gesprek met Joke, van de eerste lijnszone. Hoorden we over CAVASA, een project waarin nu ook de Stekense apothekers deelnemen:
“ELZ Waasland omarmt het pilootproject van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) genaamd #CAVAsa.De naam #CAVAsa is een samenvoegsel van de afkorting van de twee initiatiefnemers, CAW en VAN Samen” Het verwijst ook naar de vaak gestelde vraag ‘ça va’; of ‘Hoe gaat het?’. Een vraag die de lokale huisapotheker vaak stelt en die de essentie van het project benadrukt. Zo worden lokale huisapothekers aanspreekpunten voor welzijnsvraag. De einddoelstelling blijft om zoveel mogelijk burgers die vandaag niet geneigd zijn om hulp te zoeken, te motiveren en toe te leiden naar gepaste hulp.
Bij Jan en Alleman gingen we helpen op hun festival ter ere van hun 40-jarig bestaan. Ook hier legden we contacten en zagen we veel plezier. Jan en Alleman is een comité uit Stekene dat ijvert voor personen met een beperking, ze organiseren jaarlijks een playbackshow en concerten, en doen doorheen het jaar verschillende activiteiten.
In Het huis van het kind kregen we een rondleiding. Er is een speelotheek en een bureau voor een vragenuurtje door de coördinator van huis van het kind. Wie je er ook vindt is het consultatiebureau van Kind en Gezin, de dienst voor opvanggezinnen, Drugpunt Waas en de Keerkring.
Drugpunt Waashelpt jongeren en hun ouders door middel van vroeg preventie.
De Keerkring is laagdrempelige opvoedingsondersteuning die ook preventief te werk gaat.We gingen op bezoek bij de Olijf, tijdens de openingsuren van de winkel.
Olijf is een vzw die mensen in kansarmoede helpt, vooral dan met voedsel, maar waar men ook terecht kan voor een lach, een praatje, info, speelgoed of een fijne activiteit. Ze werken uitsluitend met vrijwilligers. De ene week is de winkel open op donderdag afgewisseld met de andere week op zaterdag.
We volgden een bijscholing rond samenwerken, waaruit gebleken is dat samenwerken altijd complex is, maar vooral hoe we er mee aan de slag kunnen op een creatieve, positieve manier.
Wat er in het najaar op onze agenda staat is contacten onderhouden en met mensen in verbinding gaan. En dit alles door af te stemmen met onze partners. Ook doen we een actief overleg, omdat bewegen en creëren perfect samenpast, doen we ondertussen de gelukswandeling. Deze gaat uit van de geestelijke gezondheid en word georganiseerd door de gemeente Stekene. Deze wandeling is een uitgestippelde route van ongeveer 4km, met onderweg infobordjes met informatie of opdrachten.
Vanaf 1 oktober, de start van de 10-daagse voor geestelijke gezondheidszorg, tot en met 31 oktober 2022 kan je de uitgestippelde wandeling doen. De route start en eindigt aan Park Zomerhuis. Tijdens deze gelukswandeling kan je geluksopdrachten al wandelend uitvoeren. Zo komt er een gezonde portie beweging aan te pas. Wandel mee, bouw aan je geluk en versterk je fysieke én mentale gezondheid, win-win dus!
Meer info nodig?
Schrijf je in op één van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van al onze projecten.
Inschrijven