Vorig jaar lanceerde Vlaams minister van Welzijn Beke het idee van Zorgzame Buurten als toekomstmodel. Een Zorgzame Buurt is een buurt waar mensen comfortabel thuis of in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen en er de nodige hulp of ondersteuning krijgen van buren, zorgverleners of anderen. Midden vorig jaar werd een projectoproep gelanceerd om projecten te ondersteunen bij de verdere uitbouw en duurzaamheid van het concept. Lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgorganisaties dienden meer dan 150 voorstellen in en 114 van hen zullen vanaf 1 maart opstarten. Hiervoor wordt 9,4 miljoen euro uitgetrokken.
Raakzaam is bijzonder trots u te kunnen vertellen dat Stekene boezjeert 1 van de 114 geselecteerde projecten is. De komende 2 jaar zal Raakzaam samen met Zorg Stekene, Gemeente Stekene, partners én de buurt werk maken van een Zorgzame Buurt in de dorpskern van Stekene.
De doelstelling van Stekene boezjeert is dat we werk willen maken van een intergenerationele en inclusieve leef-, zorg- en woonsite, voor alle inwoners en in het bijzonder voor inwoners met een ondersteuningsnood.
Kortom een pioniersplek waar buurtgerichte zorg centraal staat. Een broedplaats met initiatieven op gebied van sociale cohesie, verbinding en positiviteit, waar buren en organisaties hun talenten en krachten bundelen, samenwerkingen ontstaan over sectoren heen, waar professionele en informele zorgverleners elkaar ontmoeten en van elkaar leren.
We creëren ontmoeting via het voorzien van een publieke groene zone met zitbanken, toegankelijke paden en wandellussen op de zorgsite als locatie voor (spontane) ontmoetingen tussen generaties, personen met en zonder hulpvraag, buurtbewoners, informele en formele zorgverleners, … Tegelijkertijd willen we verenigingen, organisaties en diensten ‘in beweging zetten’, hen met elkaar in verbinding brengen.
En we ontwikkelen samen met de doelgroep en experten instrumenten op maat ter ondersteuning van mantelzorgers.
Kortom, we willen mensen doen boezjeren (wat verwijst naar bewegen). We willen inzetten op ‘actieve beweging’ en ‘positieve gezondheid’ om zo isolement en eenzaamheid tegen te gaan.
“Door te ‘boezjeren’ willen we Stekenaren in beweging zetten, uit hun kot lokken en de kans bieden om elkaar te ontmoeten”.
Een eerste stap binnen de opbouw van zorgzame buurten is om het project verder te concretiseren samen met de partners en buurt. Zorg Stekene en Gemeente Stekene hebben zich geëngageerd om dit project samen met de buurt en Raakzaam vorm te geven. Samen zullen we onderzoeken welke noden er zijn, op welke manier het zorgaanbod in de buurt verbeterd kan worden, waar mogelijks hiaten zijn in het huidig (zorg-) aanbod en hoe formele en informele zorg aan elkaar kan verbonden worden.
In totaal wordt er voor dit project zo’n 100 000 EUR toegekend. Deze subsidiemiddelen zullen voornamelijk ingezet worden om iemand aan te werven die bruggen bouwt tussen de partners, organisaties en de buurt. Op deze manier willen we de gekoesterde droom van een Zorgzame Buurt werkelijkheid maken. Het moet een plek zijn waar:
Meer info kan u vinden via volgende kanalen:
Hebt u vragen of wil u participeren aan dit project? Neem contact op via stekene.boezjeert@raakzaam.be of telefonisch op het nummer 03 780 95 40
Schrijf je in op één van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van al onze projecten.
Inschrijven