Als zorgaanbieder organiseert Raakzaam collectief inspraak. Dit gebeurt onder andere door het collectief overlegorgaan, ook wel nog bekend onder de vroegere naam "gebruikersraad". Het bestaat uit gebruikers (cliënten) of hun vertegenwoordigers die de belangen van de cliënten bewaken en verdedigen.
Binnen Raakzaam zijn er pas nieuwe leden gekozen voor het Collectief Overleg (CO). Patrick Van Landeghem, voorzitter van het collectief overleg in Raakzaam, legt ons uit wat de opdracht van dit overlegorgaan is.
"Binnen Raakzaam vertegenwoordigt Het “Collectief Overleg" alle bewoners en gebruikers. Het overleg is er om de gebruikers te vertegenwoordigen en hun belangen te bewaken en te verdedigen, zoals dat officieel omschreven wordt door het VAPH dat veel belang hecht aan goed werkende collectieve overlegorganen in de diverse voorzieningen en die ook ondersteunt indien nodig. Het gaat om een groep ouders en vertegenwoordigers van gebruikers die regelmatig samenkomen met de directie.
Is iedere vertegenwoordiger automatisch lid van het collectief overleg?
Het collectief overleg wordt om de vier jaar opnieuw samengesteld uit de kandidaten die zich hiervoor aangemeld hebben. Sinds het najaar van dit jaar zijn we gestart met een nieuw samengesteld CO van 19 personen dat de volgende vier jaar actief zal zijn. We namen afscheid van enkele mensen die we heel erg willen bedanken voor hun inzet en engagement de voorbije jaren. De nieuwe groep werd aangevuld met enkele nieuwe leden, vertegenwoordigers uit de diverse buurten waar Raakzaam actief is, zodat we opnieuw een representatieve groep hebben die ieders belangen kan en zal verdedigen.
Wat doet het het collectief overleg in Raakzaam dan precies, Patrick?
Het collectief overleg kan onderwerpen bespreken die belangrijk zijn voor de hele voorziening, kan vragen stellen en adviezen geven aan de directie en de beheerders van Raakzaam. De zorgaanbieder kan geen belangrijke wijzigingen doorvoeren zonder daarover eerst met het collectief te overleggen. Niet onbelangrijk dus.
Iedere gebruiker, ook wie geen deel uitmaakt van het collectief overleg, kan een inbreng hebben. Hiervoor kan je één van de leden aanspreken (hun namen en telefoonnummers kan je terugvinden in het document “collectieve rechten en plichten” dat aan iedereen bezorgd werd). Of je kan sinds kort ook een mailtje sturen aan volgend e-mail adres : collectief-overleg@raakzaam.be. Let wel : het moet gaan om zaken die een “groep” aanbelangen. Voor individuele problemen is het collectief overleg niet bevoegd, al mag je ons daarvoor ook wel aanspreken om je “op de juiste weg” te zetten” indien nodig.
In het verleden hadden we steeds een goed en constructief contact met de directie van Raakzaam, we zijn er van overtuigd dat dit met deze nieuwe groep opnieuw zo zal zijn. Samen werken we zo aan een organisatie waar iedereen zich goed voelt en optimaal verzorgd en begeleid wordt. Kortom, waar het een goed leven is."
Namens Raakzaam willen we graag het nieuwe collectief overleg veel succes toewensen. Een bijzondere dank aan de uittredende leden van het collectief overleg voor hun inzet en samen werk te maken van 'in ontmoeting welzijn creëren'.
Schrijf je in op één van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van al onze projecten.
Inschrijven