Zoals architect en designer Charlotte Perriand het ooit zei: “Het is niet het gebouw dat telt maar de mens die het gebruikt”. De bewoners en gebruikers maken mee de architectuur. Deze insteek vormt het vertrekpunt van ons werk voor Vesta vzw.
Het team is specifiek gevormd voor deze opgave.
Het ontwerpteam bestaat uit de twee architectuurbureaus - POOT/SCHENK HATTORI – en wordt bijgestaan door TANDEM, HENK PIJPAERT en JAN MINNE. HANS JUNGHANS zal gedurende het hele traject optreden als consulent energie en duurzaamheid.
Het is een samengaan van mannen en vrouwen in gelijkheid, van internationale profielen met een lokale verankering. Dit wil echter niet zeggen dat de ene partij volledig afwezig is in de ene of de ander fase, het blijft een samenwerking waarbij de leiding duidelijk wordt uitgesproken en tot geen verwarring kan leiden.
En waarbij permanentie en continuïteit wordt gegarandeerd een kwaliteitsbewaking vanaf het schetsontwerp tot aan de oplevering van de werken. Daarvoor staat een hands-on communicatie, een aangename en persoonlijke relatie en een directe en open aanpak met elkaar centraal.
De samenwerking is intelligent: de twee profielen zijn gelijkaardig qua schaal waardoor de aanpak gelijk is en er een balans is in de samenwerking. De som van beiden is echter niet een groot bureau, maar twee middelgrote teams die elkaar versterken. Bovendien hebben beiden veel bijkomende kennis in huis. Vjera Sleutel is tevens onderzoeker en begeleidt participatieve trajecten. Elisabeth Impens is ervaren interieurarchitect en Laura Baert heeft reeds veel ervaring in eerdere zorg-projecten. Beide architectuurbureaus hebben in complexe processen reeds bewezen dat zij efficiënt en met respect voor de strikte tijdsplanning kunnen toewerken naar een duidelijk en kwaliteitsvol eindresultaat. Het beschikt over de vereiste kennis, vaardigheden en deskundigheden om op efficiënte wijze de ontwerpopdrachten kwalitatief te laten verlopen.
Poot Architectuur tracht al bouwend continu onderzoek voeren. De spanning tussen het theoretisch denken, het visueel vertalen en de bouw-realiteit, is voor ons een grote fascinatie. We ambiëren in elk van deze fases een hoge kwaliteit en trachten zuinig om te gaan met compromissen.
Poot Architectuur is een relatief jong bureau dat echter reeds een noemenswaardig portfolio heeft opgebouwd. De medewerkers hebben elk hun eigen kwaliteiten (scenografie, stedenbouw en stadsontwerp, participatiecoördinatie, interieurarchitectuur,...) die uitermate complementair zijn. Hierdoor variëren onze projecten in aard en schaal. Poot Architectuur onderscheidt zich vooral door hun zeer precieze oplossing op verscheiden schalen. Het is in staat het kleine en het grote te eren, inventiviteit te genereren op elk moment en de accumulatie van dit proces leidt tot een zeer verregaand en steeds hoogwaardig product
Ons werkveld is breed en we trachten dit steeds te blijven nastreven door zowel voor particuliere opdrachtgevers te blijven werken als in te zetten op openbare projecten.
We willen maatschappelijk relevant werk maken en denken tegelijk over tijdsloosheid, los van tendensen.
POOT voerde reeds verschillende opdrachten uit voor AG Vespa, werd als laureaat aangeduid bij de Open Oproep 3305 (het ontwerp van een nieuw cultureel Centrum en de renovatie van het gemeentehuis van Wingene) en voor de Open Oproep 3306 (het ontwerp voor een masterplan voor een woonontwikkeling te Lint) en de Open Oproep 2015 (het volledige ontwerp voor een OCMW campus te Rijkevorsel) en formuleerde ook een winnend ontwerp voor de Winvorm 1603 (de renovatie en omvorming van een gebouw tot 7 appartementen voor het OCMW te Lo-Reninge) en Winvorm 1801 (het ontwerp van een uitkijktoren in de Tuinen van Stene). Daarnaast bouwden we een petanquehal voor de gemeente Dilbeek en ontwierpen we de volledige restyling van de inkomzones van de Sport A complexen. Op dit moment is POOT architectuur tevens opgenomen in de kleine architectenpool van stad Antwerpen.
De vormentaal van de architectuur vloeit steeds voort uit de context en de opgebouwde gedachten van de werking van de gebouwde ruimte. Dit is nooit een streven an sich. Tijdloos en karaktervol is voor ons interessanter dan opvallendheid en tendentieus. Enerzijds houdt ons kleinschalig team het hele werkproces beheersbaar en anderzijds biedt het toch de mogelijkheid om visies en concepten onderling te toetsen binnen het ontwerpproces en de krachten te bundelen bij de uitwerking waar nodig.
Schenk Hattori is een in 2014 opgestart architectuurbureau dat zowel in België als Japan publieke en privé opdrachten uitvoert. Door de Zwitserse achtergrond staat de kwaliteit van architectuur door precisie in concept en uitvoering centraal.
Het profileert zich in het conceptueel denken dat gepaard gaat aan een realiseerbare en betaalbare vertaling naar de realiteit. Het ziet het samenwerken met andere architecten, bouwheren en onderaannemers en aannemers essentieel. Uit een proces dat de dynamiek en ideen van velen samenbrengt kan iets ontstaan dat groter is dan onszelf. Verder zijn we zeer nieuwsgierig, nederig, sociaal verantwoordelijk, optimistisch, en onderkennen we dat originaliteit enkel ontstaat door jarenlang heel hard te werken en te zoeken in een zo groot mogelijke openheid voor alles.
In 2015 was Schenk Hattori deel van de door A+ georganiseerde lezingreeks ACROSS, toonde hun werk in het kader van de tentoonstelling Images in 2017 in Charleroi, nam deel aan het congres Influential Young Architects georganiseerd door de Nederlandse Ambassade en het Vlaams Architectuurinstituut. Het mocht in 2018 een eervolle vermelding ontvangen voor de Belgian Building Award. Eveneens in 2018 mocht Schenk Hattori zijn werk tentoon op U35 Architects in Osaka. In 2020 toont Schenk Hattori zijn werk voor het Vlaams Architectuur Instituut aan de hand van een mysterieus paviljoen en in 2021 is het deel van de selectie van getoonde projecten voor de Biennale in Venetie.
Verder engageert het zich op dit moment in het ontwerpen en bouwen van zowel private als publieke projecten in Japan, Belgie en Zwitserland.
De kennis en ervaring van de gebruikers en buren van Vesta vzw is waardevol. Daarom zien wij veel potentie in een participatief traject. Het doel is een maximaal onderbouwd en gedragen ontwerp te ontwikkelen, dat durft los te komen van het gekende en vooruitstrevend is. Dit zowel voor de toekomstige gebruikers en hun omgeving, als voor de buurt! De participatieverantwoordelijke is Vjera Sleutel.
Belangrijk is om een duidelijke ambitie te omlijnen. Wij stellen drie ambities op. Ten eerste willen we de gebruiksomgeving voor de cliënten en hun naasten optimaliseren. Ten tweede beogen we een werkomgeving waarin men efficiënt kan ageren en zorg verlenen. Ten derde willen we inclusie faciliteren door de buurt te betrekken.
Om deze ambities mogelijk te maken zullen we verschillende tools inzetten. Zo zal bijvoorbeeld de participatieverantwoordelijke van ons team een paar dagen meevolgen met de huidige afdelingen van Vesta vzw. Daarnaast nemen we een diepte-interviews af met sleutelfiguren, zowel binnen als buiten de organisatie. We organiseren workshops met het personeel en infoavonden voor de toekomstige bewoners en hun familie. We gaan op wandel in de buurt om de buurt te leren kennen en te betrekken. Ook voor de buurtbewoners organiseren we infomomenten.
Schrijf je in op één van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van al onze projecten.
Inschrijven