Het eerste Toontjeshuis in Vlaanderen is een feit. De lokale oudergroep, gegroepeerd in BijZonderOns vzw, nam in januari van dit jaar hun Toontjeshuis in gebruik. Het gebouw is opgetrokken op de vroegere FC Gerda-site gelegen (Bokkenhof) in Sint-Niklaas, op een boogscheut van onze site Knaptandstraat. Raakzaam zorgt samen met Familiehulp voor de nodige zorg en ondersteuning.
Elke bewoner heeft een eigen studio met badkamer, kitchenette en terras en daarnaast is er een grote gemeenschappelijke ruimte en een tuin met terras. Vandaag wonen er 10 jongvolwassenen in Toontjeshuis. Er zijn nog twee studio's ter beschikking. Interesse om in dit gedeelde regie-initiatief? Neem zeker contact op. De collega's van de sociale dienst helpen je graag.
Op woensdag 24 april werd het huis officieël geopend. Tijdens dit moment nam ook Bert Van Rumst, directeur van Raakzaam het woord:
Dag iedereen,
Op dit fijn moment hang ik mijn woordje op aan drie kapstokken:
Idealisme of goe zot
Toen in 2012 het perspectiefplan voor personen met een beperking door het Vlaamse beleid werd gedropt in de sector, werden we allen doorheen geschud.
Het doel was de wachtlijsten op te lossen voor mensen met de hoogste ondersteuningsnood en mensen met een beperking regie te geven over het eigen leven.
“Hoe mooi zou dat niet zijn: “Personen met een beperking en hun netwerk organiseren zelf de ondersteuning zoals zij het willen, worden ontzorgd van de zoektocht naar een zorgpartner en van het realiseren van een bakstenen (t)huis.
In Vlaanderen ontstonden verschillende projecten, dromen werden gedeeld en voila! Hier staan we dan een aantal jaren verder.
Goe Zot? Een Hoek Af of Idealistisch?
Bloed, zweet en tranen
Bloed, zweet en tranen kost het.
Dank je wel financiers, dank je wel collega zorgpartners en medewerkers, dank je wel ouders en familieleden/sympathisanten.
Het was niet evident: 3 werelden met elkaar verzoenen en 3 werelden richten.
Elkaar verstaan (en dus begrijpen), afstemmen (dus met gelijke stem) en richten (dus naar het gezamenlijke doel.
De droom is meermaals (deels!) aan diggelen gegaan en de verwachtingen moesten vaak worden getemperd.
Yes, you can
Vandaag kunnen we samen met fierheid zeggen: Yes, you can
We staan in een mooi, levendig, uitdagend initiatief waar mensen elkaar hebben gevonden en dagelijks samen leven zoals ze willen.
We hebben een kern of groep van ouders die het initiatief steunen, sturen en vorm geven in eigen regie
We zijn met drie partners die de dagelijkse werking dragen. De mensen van het Sociaal impactfonds, de medewerkers van Familiehulp en de medewerkers van Raakzaam maken samen met de groep en de ouders dat we vandaag kunnen zeggen: Yes, you can!
Er ligt nog een hele weg voor ons, nog een heel leven te gaan met mooie en onverwachte uitdagingen.
Ik wens jullie moed, durf en doorzetting want ‘yes, you can’!
Schrijf je in op één van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van al onze projecten.
Inschrijven