Raakzaam bouwt een gloednieuwe infrastructuur op haar locatie in Patershoek. Alle bestaande gebouwen werden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe ontwikkeling.
De architecten, verenigd in de tijdelijke vereniging Poot-Schenk-Hattori, ontwierpen een hele nieuwe woonbuurt waar duurzaamheid, flexibiliteit en slim ruimtegebruik centraal staan. Concreet worden op Patershoek in verschillende woningen 48 individuele kamers met eigen badkamer en voordeur gebouwd. Daarnaast komt er een ontmoetingsruimte, enkele dagbestedingslokalen en een multifunctioneel gebouw met plaats voor onder meer de grootkeuken.
De komende jaren zal er op deze locatie dus een heel wat activiteit zijn om deze plannen te realiseren.
De eerste omgevingsaanvraag kreeg van Agentschap Wegen en Verkeer een negatief advies: er mocht maar één op- en afrit gerealiseerd worden op de site. Dit zou betekenen dat voetgangers, fietsers én gemotoriseerd verkeer gebruik moesten maken van eenzelfde toegangsweg. Om vrachtvervoer, personenwagens en zwakke weggebruikers toch gescheiden te kunnen houden, besliste Raakzaam om de woning op Patershoek 6 (Rozenhofke) aan te kopen. Dit vroeg een hertekening van de bestaande plannen en een nieuwe omgevingsaanvraag.
In de hertekende plannen krijgen de keuken en logistieke dienst een plaats in Patershoek 6. Het dagbestedingsgebouw wordt daardoor iets kleiner en compacter.
De aanpassingen kregen positief advies, waardoor nu de omgevingsvergunning voor de site op Patershoek in orde is.
Momenteel zitten we voor de site op Patershoek in de laatste fase van de aanbesteding. De aannemers konden intekenen tot juli 2024. Na het bouwverlof heeft het architectenteam en de kerngroep bouw dan de tijd genomen om de offertes te evalueren en na te kijken. Momenteel wordt alles verwerkt in een gunningsverslag om in november door de Raad van Beheer te laten bekrachtigen.
Gelijklopend met de aanbesteding is ook de aanvraag voor de infrastructuurforfait van het VIPA in behandeling. Van zodra we van het VIPA de goedkeuring hebben, kunnen we het dossier aan de aannemer gunnen. We verwachten de goedkeuring van VIPA tegen eind oktober. Bij groen licht kan in november het project toegewezen worden aan een aannemer.
Bijgestuurde timing
De toewijzing aan een aannemer zal gebeuren in november. Start bouw is voorzien begin 2025, ingebruikname voorzien voor najaar 2026.
Op 8 mei 2024 werd de aanbesteding voor Patershoek gepubliceerd. Aannemers kunnen intekenen tot 4 juli 2024.
De omgevingsvergunning voor Patershoek werd toegekend op 16 februari 2024. Een mooie stap voorwaarts om het masterplan te realiseren.
Op 15 december 2023 startte het openbaar onderzoek met betrekking tot de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de bouwwerkzaamheden op Patershoek.
Op woensdag 18 oktober werd de omgevingsvergunning voor Patershoek ingediend.
De komende periode (oktober tot december) wordt het aanbestedingsdossier opgemaakt. Hierin wordt elk bouwdetail vastgelegd. We publiceren deze aanbesteding rond de kerstvakantie. We streven er naar om tegen eind april 2024 een aannemer aan te stellen.
Op 6 juni 2023 besliste de Raad van Bestuur van Raakzaam om over te gaan tot de aankoop van Patershoek 6. Tegelijkertijd werd beslist tot de verkoop van de woningen in de Hoge Bokstraat.
De aankoop van Patershoek 6 zorgt er voor dat een aantal gebouwen hertekend worden en dat we maximaal rekening kunnen houden met de opmerkingen van onder meer Agentschap Wegen en Verkeer.
Omwille van de ligging van Patershoek aan gewestweg N403 stelt Agentschap Wegen en Verkeer bijkomende eisen omtrent het ontwerp. Ook stad Sint-Niklaas stelt een aantal bijkomende voorwaarden.
Samen met de bouwmeester, Raakzaam, agenschap wegen en verkeer, de stad Sint-Niklaas en de architecten wordt overleg gepleegd in het voorjaar van 2023 zodat we het project op Patershoek kunnen realiseren.
Op 30 augustus 2023 was er een finale projectvergadering.
Op 6 september 2022 werd de aanbesteding van de sloop van site Patershoek gepubliceerd.
Binnen het aanbestedingsdossier werd veel aandacht besteed aan hergebruik en circulariteit. Zo blijven de paalfunderingen van de woningen vooraan op het terrein staan en worden deze hergebruikt. Ook de bestaande kelder zal opnieuw geïntegreerd worden in het gebouw. We zetten daarnaast maximaal in op circulariteit . Houten balken, schuiframen, … worden geïntegreerd in de nieuwe paardenstal. Het steenpuin wordt dan weer vermalen en gebruikt in de nieuwe fundering maar evenzeer in de nieuwe muren. Andere zaken van de sloop zoals klinkers, ramen, deuren, … krijgen een tweede leven in de de circulaire site Cocon in de Heistraat of zullen via kringloopwinkel Den Azalee een nieuw leven krijgen.
De afbraakwerken werden opgestart op 20 februari 2023 en zijn geïndigd op 30 juni 2023.
Om een ontsluitng mogelijk te maken met de Nauwstraat, werd op 17 oktober 2022 een woning een woning aangekocht in de Nauwstraat.
Deze aankoop zorgt ervoor dat het terrein op Patershoek een trage doorsteek krijgt voor onder meer fietsers en wandelaars.
De uitvoering van het masterplan betekende dat we op zoek moesten gaan naar tijdelijke huisvesting voor onze cliënten. Deze tijdelijke huisvesting werd gevonden in het klooster Grootenbosch van Samen Ouder vzw (Cretenborchlaan 9, 9120 Beveren).
Op 5 september 2022 namen de eerste cliënten hun intrek in de Cretenborchlaan. Een tweede groep cliënten verhuisde dag dag nadien.
De medewerkers in de ondersteunende diensten kregen in plaats in de andere locaties van Raakzaam.
Op 11 maart 2021 werd de ontwikkeling van het project in Stekene en Patershoek toegewezen aan het architectenteam Schenk-Poot Hattori.
De architecten gingen aan de slag met een onderzoek en participatietraject.
Benieuwd naar de creaties van dit architectenteam? Bekijk de websites van Schenk-Hattori en Poot architectuur.
Op 24 september 2020 werden uit de 54 ontvankelijk verklaarde dossiers 4 architectenbureau's geselecteerd die een voorontwerp mochten indienen.
Uit deze gelecteerde dossier wordt één kandidaat weerhouden.
Raakzaam tekende in op de Open Oproep 4002 van de Vlaamse Bouwmeester op 9 juli 2020. Kandidaten kregen de tijd tot 21 augustus 2020 om het dossier in te dienen.
De studieopdracht betreft de bouw van drie woonbuurten voor personen met een beperking, respectievelijk de bouw van woningen (inclusief dagbestedingslokalen) voor 25 personen in 'buurt Stekene', de vervangingsbouw van woningen en dagbestedingslokalen voor 45 personen in 'buurt Patershoek' en (voorwaardelijk gedeelte) de bouw van een bijkomende buurt voor 20 personen op een onbekende locatie.
Er werd massaal op de oproep ingetekend. Maar liefst 54 dossiers werden ontvankelijk verklaard.
Meer info? Lees het dossier van Raakzaam op de website van de Vlaamse Bouwmeester.
Schrijf je in op één van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van al onze projecten.
Inschrijven